BLOG

Toekomstbestendig bouwen zonder footprint

Natuurlijk voorradig, dus direct bestelbaar en toepasbaar

BLOG POST:

Toekomstbestendig bouwen zonder footprint.

Bij het verduurzamen van verschillende typen gebouwen en woningen is het mogelijk om te kiezen voor biobased bouwmaterialen (hernieuwbare vezelgewassen zoals o.a. stro, cellulose, hennep, vlas, wol) voor infra, interieur- en exterieurtoepassingen.

Het toepassen van biobased biedt veel voordelen voor klimaat (vastleggen CO2), natuur

(< stikstof), landbouw (nieuwe verdienmodellen), en ketenpartijen (bijdragen aan impact door reductie van o.a. CO2-emissies, samenwerkingskansen). Het resultaat is dat bewoners, gebruikers en eigenaren van de woningen en gebouwen gezond, comfortabel en prijsbewust wonen en leven. Investeerders raken steeds meer overtuigd van nut en noodzaak van dit type materialen.

Om zichtbaar te maken wat direct toepasbaar is in de bouw, heb ik een catwalk biobased bouwmaterialen ontwikkeld onder de titel ‘als ik kan, koop ik biobased’:

https://www.pianoo.nl/nl/themas/maatschappelijk-verantwoord-inkopen/buyer-groups/bouw/buyer-group-biobased-bouwmaterialen

De producten zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zoals bermgras, vermalen oude kranten, hennep, vlas, stro, gerecyclede katoenvezels, schapenwol, houtvezels en wortels van schimmeldraden van paddenstoelen.

De tweede activiteit is het ontwikkelen van een Sample Box Biobased Bouwmaterialen voor onderwijsinstellingen.

Het telen van vezelgewassen voor bouwmaterialen is niet nieuw in Nederland. Akkerbouwers, verbonden aan het project Innovatief Platteland in Noord-Limburg zaaiden 15 soorten gewassen om aan te tonen dat er voldoende groeikracht was in het Nederlandse klimaat: van sorghum tot hennep, van vlas tot olifantsgras. Verwerking vindt veelal in Duitsland plaats. Overigens is de taxonomie van food-feed-fuel nog steeds geldig. De kostbare Nederlandse grond vraagt om een optimale benutting van de bodem inclusief toepassing van rotatie- en strokenteelten. Dit laatste type teelten is geschikt voor gewassen om bouwmaterialen van te maken.

 

Een ander voorbeeld is het agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland). De Biobased Innovation Garden Rusthoeve heeft inmiddels ervaring met de teelt van meer dan 100 verschillende potentiële biobased gewassen: 

https://www.proefboerderij-rusthoeve.nl/p/178/Home

Uitdagingen zijn er vandaag de dag voldoende. Radboud Universiteit vraagt de markt een duurzaam (natuurinclusief, energiepositief) en maximaal circulair ontwerp aan te bieden voor het onderkomen van diverse wetenschappen. Basisschool De Verwondering in Almere (architect Daan Bruggink) is een biofilische school waarin de stimulans van natuurlijke principes op het leervermogen van kinderen wordt erkend en benut. Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) opende in november 2022 het Langeveld Building met een BREEAM-outstanding certificering (duurzaamheidsbeoordelingsmethode) en gebouwd door BAM Bouw en Techniek. In de sociale woningbouw zien we goede voorbeelden in Boekel met het eco-dorp, biobased appartementen op West-Terschelling, de 8 ecologische

nieuwbouwwoningen in Exloo (DAAD-architecten in opdracht van Woonservice Drenthe) en de wijk Telkesveld in Brainport Smart District Helmond van Mhome (ontwerp, bouw en verhuur).

Vervolgens heeft het kabinet 17 zogeheten NOVEX-gebieden aangewezen, waar de komende jaren 400.000 woningen gaan verrijzen. Een goede kans om circulair te bouwen.

Maar wie (ver)bouwt nu de allesomvattende toekomstbestendige woning, gebouw of kantoor inclusief infra? Het liefst in gevarieerde seriematige bouw, zodat opschalen kinderspel wordt. Welke (assemblage)-fabrieken gaan het oppakken? Bijvoorbeeld Plegt-Vos, Koopmans, DaiwaHouseGroup, van Wijnen, en MOOS? Geef diverse circulaire bouwmaterialen van natuurlijke vezels tot gerecycled plastic en textiel een kans in nieuwbouw, renovatie en openbare ruimte. Marktpartijen leveren op basis van goed opdrachtgeverschap kwalitatief hoogwaardige gebouwen en infra. Natuurlijk voorradig en met een zo klein mogelijke footprint. Zo blijft ons gezamenlijk vastgoed van waarde. Voorlopig ieder jaar gemiddeld 70.000 woningen erbij.

BEKIJK OOK DE ONDERSTAANDE

Blog Posts